גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה הזמן לעסקאות מעולות": הכירו את ההשקעה הלוהטת של תחום הנדל"ן

המשבר בענף הנדל"ן גרם ליזמים רבים להדק חגורות ולשקול מחדש פרויקטים, אך יש גם יזמים שרואים במצב הזדמנות לרכוש קרקעות במחיר נוח ● כך נוצר גם בתחום הקרקעות שוק של קונים

''יש הזדמנויות. זה זמן לעסקאות מעולות'' / אילוסטרציה: Shutterstock
''יש הזדמנויות. זה זמן לעסקאות מעולות'' / אילוסטרציה: Shutterstock

"מחיר הקנייה הוא מחיר מצוין עבורנו, וגם עבור חנן מור למכירה. רמת גן היא עיר שמתפתחת בצמוד לתל אביב. אנחנו מאמינים בפרויקט הזה ולכן קנינו את הקרקע", מספר נועם גרייף, מנכ"ל חברת עמרם אברהם, על עסקת הרכישה של פרויקט ברמת גן בשותפות עם שי חי אחזקות מקבוצת חנן מור, להקמת 158 יחידות דיור (יח"ד), מהן 66 בהגרלות הדיור הממשלתי. הקרקע נרכשה במחיר של 178 מיליון שקל כעת, אך נרכשה בעבר מרמ"י על ידי חנן מור תמורת כ־200 מיליון שקל, כולל הוצאות הפיתוח, כך שמדובר במכירת הפסד.

משקיעי הנדל"ן שלא דיווחו על הכנסות משכר דירה וספגו קנס ענק 
שאלות ותשובות | הנכס שלכם צפוי להיות מופקע בגלל המטרו. כך תגדילו את הפיצוי שתקבלו 

הרכישה של הקרקע מחנן מור היא אחת משורת עסקאות שבוצעו לאחרונה לרכישת קרקעות, בתקופה מאתגרת של מלחמה וסביבת ריבית גבוהה שעדיין מכבידה על המימון.

המוטיב המרכזי ברכישות הללו הוא שהקושי של האחד הוא ההזדמנות של האחר, וכך נוצר גם בתחום הקרקעות שוק של קונים. גרייף הוסיף וסיפר על העסקה כי "בגלגול האחרון במשא ומתן, רכשנו את הקרקע בתנאי מימון טובים מצד הבנק והכנסנו שותף כדי להקטין את הסיכון. הכיוון שלנו הוא להתמודד במכרזי רמ"י במחיר מטרה וגם בהתחדשות עירונית יש לנו כמה פרויקטים. אם יהיו הזדמנויות טובות לרכישה ננצל זאת".

קרקע בגליל ים / צילום: יח''צ

בין החברות שחתמו בחודשיים האחרונים על עסקאות לרכישת קרקעות נמצאות גם חברת אפריקה ישראל שרכשה ב־135 מיליון שקל קרקע באזור לבניית 224 יח"ד מקרן ריאליטי, וחברת רם אדרת שחתמה על הסכם אופציה לרכישת קרקע בקריית גת מחברת אפי קפיטל. על הקרקע מתוכננות 237 יחידות דיור, מהן 119 בהנחה והיתר לשוק החופשי. מדובר בקרקע שאפי קפיטל זכתה בה במכרז רמ"י למחיר מטרה לפני פחות מחצי שנה - בספטמבר האחרון, רגע לפני המלחמה. לפי הדיווח, אם העסקה תבוצע לזכות אפי יירשם רווח של 9 מיליון שקל.

אפי שקדי, יו"ר ומנכ"ל אפי קפיטל נדל"ן, מסר כי "החברה פועלת לטובת חיזוק ההון עצמי שלה וזאת לצד המשך פיתוח החברה שכולל כ־8,000 יח"ד שנמצאות כיום בשלבי ביצוע ושיווק. במקביל אנו מקדמים תכנון ופיתוח של כ־180 אלף מ"ר של נדל"ן מסחרי".

דורון ממרוד, בעלים ומנכ"ל שותף של קבוצת רם אדרת, מסר בתגובה: "אנחנו מרוצים מאוד מהעסקה, במיוחד לאור הצלחת הפרויקט של הקבוצה MY ADERET בכרמי גת. מאז שהתחלנו את פעילותנו בשכונה, מחירי הדירות השביחו את עצמם באופן משמעותי ואנחנו מאמינים שתהיה השבחה נוספת במחירי הנכסים והקרקע בשנים הבאות. רם אדרת תמשיך לבדוק הזדמנויות עסקיות באזור, כחלק מתהליך הגדילה והרחבת פעילות הקבוצה".

על התופעה שהתחזקה מתחילת השנה, במסגרתה יזמים מוכרים קרקעות בהן זכו במכרזים, הגיב מנהל רמ"י ינקי קוינט: "בחלק מהמקרים קונים במחירים נמוכים יותר ובהפסד וחלק במחירים אחרים. מי שקנה ב־2022 ומימש ימכור כנראה בהפסד ולא במחיר שקנה במכרז רמ"י. אני חייב לתת אלטרנטיבה ולאפשר למכור, כי אם הייתי קונה חזרה קרקעות שנרכשו במכרזים, הייתי צריך להחזיר עשרות מיליארדי שקלים.

"אי אפשר להחזיר או לבטל רכישת קרקעות במכרז, רק כי יזמים התפרעו ונתנו מחירים גבוהים. מה מצפים, שישראל תבטח אותם? יזם שנכנס למכרז צריך לדעת שהמחירים יכולים לרדת".

"מי שמוכר קרקע שקנה ב־2022 כנראה יפסיד"

קוינט סבור שאין צורך ברגולציה מאזנת, ומציין שמסגרות הזמנים לקידום הפרויקטים נותרות כפי שהם - העיקר שיהיה פיתוח ובנייה בקרקע ששווקה. לדבריו, "מי שזוכה במכרז פתוח ומעוניין למכור - אין לנו סיבה להתנגד לזה. זה מבטיח שהפרויקט יצא לפועל גם במקרים שלא יכולים לממש. קבלנים שזכו בקרקע ומצבם פחות טוב יוצאים ומגיעים אחרים. זה לבסוף מוביל את הפרויקט לפיתוח ולבנייה - וזה מה שחשוב. היזם נכנס בנעליו של הזוכה במכרז - ומחויב לתנאים.

"אנחנו לא מקבלים קרקעות חזרה", הוא מחדד. "אם רמ"י הייתה מתחילה להיכנס לזה, זה היה מכניס עוד בירוקרטיה ופניות ואנחנו משתחררים מכל המקומות האלה. אם מישהו קונה ומרוויח כמה שקלים זה לא מצדיק רגולציה. במקרים של קרקע שניתנה בפטור ממכרז אנחנו יותר קשוחים באפשרות המכירה".

"מוכנים לרכישה דומה אם תהיה כזו"

עסקה מעניינת נוספת שבוצעה היא רכישת קרקע בשכונת גליל ים בהרצליה על ידי חברת קטה גרופ. החברה רכשה קרקע בשטח 2.75 דונם בשכונת גליל ים ב־111.5 מיליון שקל בהליך התמחרות בפירוק שיתוף בכינוס נכסים של שורת בעלי קרקע פרטיים. במקום תתאפשר בנייה של בניין בן 10 קומות מעל קומת קרקע ובו 77 יח"ד וכן שטחי מסחר.

עוז קטה, מנכ"ל שותף בקטה גרופ, מסביר למה החליטה החברה לקנות את הקרקע. לדבריו, "בזמן לא טוב כביכול לרכישות, כמו במצב הנוכחי - מלחמה, ריבית גבוהה, מחסור בכוח אדם והרבה קשיים - לפעמים זה הזמן לקנות כי נוצרות הזדמנויות. אנחנו מעריכים שהעסקה בגליל ים זו עסקה מעולה. 111 מיליון שקל לקרקע בגליל ים זאת לא רכישה ענקית בשבילנו, ואנחנו מוכנים לרכישה דומה אם תהיה כזו".

"13 אלף שקל למ"ר במקום 16־17"

נראה שבעסקאות שנסגרו לאחרונה, יש מקרים לא מעטים שבהם הרוכש שילם פחות על הקרקע ממחיר שבו היא נרכשה במכרז, וגם לא שילם על הריביות במשך שנה או שנתיים - כך שהעסקה נראית משתלמת במיוחד.

קטה מסביר כי "יש כאן זיהוי הזדמנות - 13 אלף שקל למ"ר בגליל ים. שנה לפני, זוכים במכרזים שילמו 16־17 אלף שקל למ"ר וגם 'סחבו' את הריבית שנה יותר מאיתנו.

"לפני כשנתיים קנינו בגליל ים במחיר של 20 אלף שקל למ"ר אבל שם היה מדובר בקרקע זמינה מיידית, ובחלק הבנוי בגליל ים, ויש מחיר לזמינות.

"זה זמן לעסקאות מעולות בלבד. יש הלך רוח שלא קונים במלחמה בחברות מסוימות, אבל יש גם חברות שרואות בסיטואציה הזדמנות - מקרים שבשל המצב הכלכלי, המוכר בוחר לממש קרקעות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

בעקבות דברי פאוול אתמול: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה