גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווה החל"ת מסתיים, ועובדים בענף התיירות והפנאי נשארים ללא פתרון

עשרות אלפי עובדים שהוצאו לחל"ת בעקבות המלחמה עשויים למצוא את עצמם ללא רשת ביטחון כלכלית בעוד כחודש - עם מיצוי תקופת הזכאות המקסימלית לקבלת דמי אבטלה מהמדינה ● הנפגעים המידיים: ענף התיירות והפנאי בו הפעילות צנחה דרמטית ● בינתיים בממשלה מתמהמהים עם גיבוש תוכנית סיוע חדשה

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf
טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ראש הממשלה בנימין נתניהו התגאה ביום ראשון בעוצמה של המשק הישראלי לצד המלחמה. "הנתונים העיקריים הם קודם כל שיש סימנים מאוד מעודדים להתאוששות מהירה יחסית גם בשכר, גם בתעסוקה. בנושא כרטיסי אשראי, זה אף עובר את המקום שצפינו שנהיה עוד לפני המלחמה", אמר נתניהו בהמשך לפגישה שקיים עם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון.

ניתוח | משקיעי נדל"ן, שימו לב: הגזרות שמתכננים ברשות המסים והמסרים הכפולים
סמוטריץ' "מטיל וטו" על רכישת מטוסי קרב לצה"ל לפני הקמת ועדה ציבורית

תמונת המצב הוורודה שצייר ראש הממשלה מסתירה מאחוריה ענפים שלמים שעדיין במשבר ולא צפויים להתאושש בקרוב. בצפון הארץ הלחימה בלתי פוסקת, כאשר הנפגעים המידיים הם המעגלים המתפרנסים סביב התיירות והפנאי.

לאחר השבעה באוקטובר, אישרה הממשלה מודל חל"ת לעובדים שאיבדו זמנית את פרנסתם. אולם, בניגוד למודל החל"ת המרחיב שזכור מתקופת הקורונה, הועמד מתווה מצומצם המבוסס על הזכאות הרגילה של העובדים בישראל לקבלת דמי אבטלה. כמעט חצי שנה לתוך המלחמה, המתווה הזה עומד לפוג סופית בעוד כחודש, עם מיצוי תקופת הזכאות המקסימלית לקבלת קצבה מהמדינה. גם תוקפם של המענקים המיוחדים שהעמידה הממשלה לשימור כוח האדם בענף התיירות הנכנסת פג ב־1 באפריל.

בתחילת המלחמה אמרו במשרד האוצר שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח, וסברו כי מדובר באירוע ביטחוני שיסתיים לפני שימצו העובדים את כל ימי האבטלה והחופשה שצברו. באותה עת, כשנשאלו מה יקרה בתרחיש של מלחמה ממושכת, אמרו בכירים באוצר כי במקרה כזה תצטרך הממשלה להביא תוכנית סיוע חדשה וכוללת לעסקים ולעובדים. אלא שכעת, כשמודל הסיוע הנוכחי נמצא על אדי הדלק האחרונים, עדיין מתמהמהים במדינה בגיבוש מתווה כלכלי לצפון הארץ.

במשרד האוצר מכינים אומדנים, אבל עדיין לא הגיעו לשלב גיבוש ההמלצות. ובמקביל, הקמת מנהלת תקומה לצפון מדשדשת בגלל קרבות פוליטיים בין משרדי ראש הממשלה, הפנים והאוצר.

עם פקיעתו הסופית של מודל החל"ת בסוף מאי, עשרות אלפי עובדים ומעסיקים עלולים למצוא את עצמם בפני דילמה בלתי אפשרית. עובדים ייאלצו לבחור האם למצוא עבודה חדשה או להישאר ללא הכנסה, והמעסיקים מצידם יתלבטו האם לשמור על העובדים ולשלם להם למרות צניחה דרמטית בהכנסות או שמא להסתכן באיבוד הצוות ובקשיים של השלמת השורות בעתיד. נכון לסוף פברואר היו בישראל כ־170 אלף מקבלי דמי אבטלה - כ־50־70 אלף איש יותר מאשר במצב טרום המלחמה, עלייה שמקורה בעיקר בהוצאה הממושכת לחל"ת.

לפניכם שלושה סיפורים קטנים של בעלי עסקים מרחבי הארץ, שממחישים את הדילמות הקשות.

1 הגיוס עבר ממאה לאפס: עוד מכה אחרי הקורונה

טעות לחשוב שהפגיעה המשקית מוגבלת לאזור הצפון בלבד. עמיאל טורס היא חברה ותיקה בתחום התיירות הנכנסת, שמשרדיה יושבים באור יהודה. ערב המלחמה, העסיקה החברה כ־100 עובדים. כיום, רק רבע מהם פעילים והיתר בעיקר בחל"ת.

שלושה דורות במשפחת עמיאל עובדים בחברה שהוקמה לפני כמעט 50 שנים. בשגרה, עוברים דרכם כ־100 אלף תיירים בשנה מארצות הברית, קנדה, ברזיל ועוד. מאז ה־7 באוקטובר, הפעילות היא "בגובה הדשא", כפי שמתאר אוני עמיאל, דור שני בחברה.

"נכנסו לאוקטובר כשאנחנו מגייסים עובדים בטירוף", אומר עמיאל, עכשיו אנחנו מחכים למשהו שלא בא. ישראלים מתחילים לטוס לחו"ל, אבל להביא תיירים מחו"ל לארץ זה הרבה יותר מסובך. עד מחר יש לנו מענק מהמדינה, ואחר כך כל אחד נשאר לבד. בענף ביקשו הארכה של 3־4 חודשים, וכרגע כל יהבנו הוא על שר התיירות חיים כץ".

עמיאל הוא חבר בהנהלת לשכת מארגני התיירות הנכנסת. הוא מסביר כי אחרי שהענף התאושש ממשבר הקורונה, הועסקו בו כ־2,500 עובדים. "היום נשארו 800־1,000 עובדים בלבד, ואחרי שיבוטלו המענקים זה ימשיך להתכרסם. העובדים בענף שלנו מביאים את התיירים, שמספקים פרנסה גם להרבה עובדים אחרים. לבנות את זה מחדש ייקח שנים. אם חברות יקרסו, ההשפעה תורגש בעיקר בפריפריה, שם 15% מהתעסוקה היא סביב התיירים".

2 דילמת העובדים: "מלצריות עברו לת"א"

אדית פרידמן היא הבעלים של מסעדת "בנחלה" בנהריה. בימים כתיקונם, בשיא של הקיץ היא מעסיקה בין 20 עובדים ל־40. "כמו מפעל קטן בצפון", היא אומרת. אבל מאז אוקטובר המסעדה נעולה ומוחשכת. "חלק מהעובדים מסיימים החודש את החל"ת ויתחילו להתפזר לי. כמה מהמלצריות כבר עברו לתל אביב. טבח אחד מצא עבודה כקצב. עובדת נוספת מפונה לנצרת. כל אחד הסיפור האישי שלו. ואין אף גורם אחד שמתכלל או שאפשר לפנות אליו. זה לא הגיוני שעדיין לא קמה מנהלת תקומה לצפון".

עד כה קיבלה המסעדה של פרידמן מענקים מדי חודשיים, כמקדמות על חשבון הפיצוי מהמדינה. אלא שעכשיו, "מישהו החליט שמינואר אין יותר מלחמה בנהריה והפסיקו את המקדמות", היא אומרת. "נהריה היא עיר שלא מפונה אבל עדיין שייכת למסלול האדום. עד ינואר קיבלתי מקדמות ואת מלוא התביעה שלי אני אוכל להגיש אחרי המלחמה. הבעיה היא שבצפון המלחמה לא נגמרת עוד חודש חודשיים".

פרידמן זועמת על חוסר המענה מצד הממשלה. "אין לאף אחד תשובות. צריך לשאול את שר האוצר האם ייתכן להתקיים שלושה חודשים בלי הכנסות. האם השרים היו מסתדרים בלי 50 אלף שקל שהם מקבלים כל חודש?".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לדבריה, "אין תיירות ופנאי בצפון. אנחנו לא עובדים בכלל מאוקטובר. בנהריה יש לנו 15 שניות התראה מנפילות. גם אם אני אביא מרחב מוגן למסעדה, שיעלה לי 55 אלף שקל, אוכל להכניס לתוכו רק 15 אנשים. במקסימום יכולים להתארח אצלנו 140 סועדים. מותר לי לפתוח היום את המסעדה ל־30 איש, אבל אם אני אעשה את זה אני אפסיד כסף. להניע מסעדה בסדר גודל שלנו זה הוצאות סביבות 150 אלף שקל בחודש".

3 חוסר ודאות: לא הופקו הלקחים

ליאור פוגל מהישוב אבטליון שבגליל התחתון מחזיק ב־15 השנים האחרונות ב"שפן הסלע", עסק לחוויות אתגריות ואטרקציות בצפון הארץ. לפני המלחמה הוא נערך לחודש אוקטובר גדוש באירועים, אבל כמו כל ענף התיירות והפנאי, ספג טלטלה. "הפעילות נפסקה מיידית למשך מספר חודשים", הוא אומר.

פוגל מעיד על התאוששות מסוימת בזרם המבקרים, שמורגשת מאז פברואר בפארק האקסטרים שהוא מפעיל בעכו. מנגד, טיולי השטח והטרקטורונים שנהג להוציא בגליל וברמת הגולן נפסקו ולא שבו עד היום. מכוח אדם שנע בין 45־60 עובדים לפני המלחמה, ירד מספר העובדים בעסק לכ־20 בלבד.

"הקושי העיקרי כרגע הוא חוסר הוודאות. קשה לדעת לתכנן קדימה, האם לצאת לשיווק לפסח, האם להוציא כסף ולהביא צוות כדי להספיק את האביב הנפלא הזה".

שפן הסלע כבר שרד מלחמה בלבנון ועבר סבבי הסלמה מדי כמה שנים. עם הניסיון, למד פוגל לנהל את העסק בשמרנות פיננסית, שמאפשרת לו לצלוח תקופות משבר עם הראש מעל המים. לעומתו, ספק אם במדינה הפיקו לקחים מאירועים קודמים בנוגע לשיקום ענף התיירות. "לא סופרים את התיירות", הוא אומר בצער, "התיירות נפגעת בכל כמה שנים אבל מבחינת הרשויות אין שום התייחסות אלינו".

הביקורת של פוגל דווקא לא מכוונת כלפי מתווה הפיצויים של המדינה. כיום, הוא כבר אינו מקבל מענקים, שמשולמים במסגרת ה"מסלול האדום" ליישובים במרחק עד 3.5 ק"מ מהגבול הצפוני. עד ינואר היה זכאי למענקים בגין הוצאות קבועות ואומר כיום: "זה כסף חשוב שבלעדיו לא הייתי קיים, אבל זה לא מספיק". לדבריו, "לספור את התיירות באמת זה לא לתת לי מענק של 100־150 אלף שקל לפי נוסחה ולהגיד לי 'פתרנו את הבעיה'.

"כל דבר משפיע עלינו באופן ארוך טווח. מדברים בעיקר על בתי המלון בענף, אלה הם בעלי הכוח לצורך העניין והבעיה שלהם פחותה יותר. אנחנו, שבמעגל נותני השירותים לתיירות, לא מקבלים התייחסות של אף אחד".

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול (ד') דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים שהתרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

בלבנון מדווחים: רכב הותקף בכפר באפליה שבאזור צור / צילום: N12

דיווח: שני בני אדם נהרגו בתקיפת רכב באזור העיר צור שבדרום לבנון

המגעים לעסקת חטופים: המשלחת הישראלית תשוב לארץ מקהיר ● צה"ל בהודעה לילית: "תוקפים מטרות טרור של חמאס במרכז הרצועה" • אחרי גל התקיפות בלבנון: חיזבאללה מודיע על שני הרוגים מכוחותיו • שיגורים זוהו מרפיח למעבר כרם שלום, לוחם נפצע קל • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה • עדכונים בולטים

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של ישראל קנדה, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן