גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ויה אירופה וסיסקו סוחטות את מיזם הסיבים על חשבוננו"

קרע חמור בין השותפים: באטם, רפ"ק ויהודה זיסאפל, שמחזיקים 30% ממניות IBC, נערכים להגשת תביעה משפטית נגד סיסקו וויה אירופה

ג'ונאס בירגרסון/ צילום: אלון רון
ג'ונאס בירגרסון/ צילום: אלון רון

קרע חמור בין השותפים במיזם הסיבים האופטיים IBC: ל"גלובס" נודע כי 3 מהשותפים הישראלים - רפ"ק, באטם ויהודה זיסאפל - מאיימים לפנות לבית המשפט נגד ויה אירופה וחברת סיסקו בטענה כי הן מובילות את המיזם מתוך מטרה ברורה לגנוב את כספי המשקיעים והמדינה.

לדברי השותפים שמחזיקים ב-30% מהמניות, סיסקו וויה אירופה (30%) פועלות ללא שיתוף פעולה עמם כדי למנוע מהם נגישות למידע ולאופן שבו המיזם עובד, וכן, הן מבצעות הזמנות לעתיד בעשרות מיליוני שקלים, שהמיזם, לדבריהם, כלל לא נזקק להן. עוד הם טוענים, כי מינויו של דורון כהן, לשעבר מנהל רשות החברות לתפקיד היו"ר, נועד להמשיך את המצב הקיים ולהסתיר את האמת מאחורי מה שקורה בפרויקט. בעלי המניות פנו לחברה באמצעות עורכי דינם, והם נערכים להגשת תביעות נגד המיזם.

גורם בכיר המקורב למיזם סיפר ל"גלובס" כי המיזם "פשוט נשדד על-ידי ויה אירופה וסיסקו", וכי הוזמן ציוד מיותר בהיקף ענק שכלל לא נדרש.

לאור הסכסוך החמור שהתגלע בין השותפים, סמנכ"ל הכספים במיזם התבקש שלא לחתום על צ'קים ולהפסיק להוציא כספים מהחברה. כפי שנחשף ב"גלובס", השותפים אף דורשים את הדחתו של מנכ"ל המיזם, דני לאובר, בטענה כי מדובר במינוי לא מקצועי. נציין, כי שותף נוסף שכבר מסוכסך עם IBC הוא איש העסקים פויו זבלדוביץ', הבעלים של טמרס טלקום המפעילה כבל תת-ימי, שתבע את המיזם על כך שלא שילם לו כספים במסגרת חוזה השותפות ביניהם.

לפני מספר חודשים נחשף ב"גלובס" כי המיזם הקים מרכז תקשורת (אתר גיבוי) במאלמו, שבדיה - אתר שכלל לא נדרש ולא ברור מהי מטרתו. ההחלטה להקימו בהשקעה של מיליוני שקלים דווקא שם, היכן שויה אירופה פועלת, אושר אמנם בדירקטוריון החברה, אך כעת נטען כי האתר פשוט הוקם כדי להוציא כספים מהמיזם שכן פרויקט שמרכזו בישראל אינו זקוק לגיבוי בשבדיה. גם בכירים בחברת החשמל, שמחזיקה 40% מהמיזם, יצאו נגד ההחלטה להקים את האתר במאלמו ודרשו לפרקו ולהחזירו לארץ.

עוד נודע ל"גלובס" כי נשקלת אפשרות לפנות לשב"כ לאור החשש כי המידע שנמצא על רשתות תקשורת בישראל, כולל על חברת החשמל וסיסקו, מועבר לשבדיה ללא כל פיקוח ובקרה של משרד הביטחון.

בימים אלה מתבצע התהליך השני של הזרמת הכספים לפרויקט, כאשר השותפים הישראלים כבר הקצו את הכסף. המדינה בתורה אמורה להזרים 75 מיליון שקלים נוספים, זאת לאחר שהזרימה 75 מיליון שקל בעת הקמת המיזם.

מויה אירופה נמסר בתגובה כי "עד לרגע זה, החברה לא קיבלה אף פניה כאמור. IBC מתמודדת מזה תקופה עם ניסיונות חוזרים ונשנים של גורמים אינטרסנטים שמטרתם לפגוע בפעילותה של החברה. דירקטוריון החברה פועל על-פי כללי ממשל תאגידי נוקשים, בשקיפות מלאה ועל-פי ההסכמים שנחתמו ערב הקמת החברה בין כל בעלי העניין השונים. כלל הפעולות בחברה נעשות בהתאם להחלטות הדירקטוריון. מעבר לכך, בישיבות הדירקטוריון אף נוכח משקיף מטעם בעלי המניות הישראליים. IBC תמשיך להוביל את מהפכת הבאת הסיבים האופטיים לתושבי ישראל".

מסיסקו נמסר בתגובה כי "סיסקו נבחרה לשמש כספק הטכנולוגי של מיזם הסיבים האופטיים והיא עומדת בכל תנאי החוזה שחתמה עם חברת אנלימיטד, וכך תעשה גם בהמשך. סיסקו מחויבת להצלחת לקוחותיה ותמשיך להיות מחויבת להצלחת כל אחד מלקוחותיה בישראל".

בעלי המניות במיזם הסיבים

הכישלון של כ-ו-ל-ם / פרשנות

אם מישהו חושב שאפשר וצריך להציל את המיזם הכל-כך חשוב הזה, אז שיקום ויעשה מעשה, כי כמו שזה נראה עכשיו אחד הפרויקטים הכי שאפתניים ויומרניים במדינת ישראל הולך להוציא את ימיו מוקדם מהצפוי. האמת, שעם איך שויה אירופה וסיסקו מנהלות את המיזם הזה - מוטב אילו כלל לא היה בא לעולם.

'ישראל דיגיטלית', הוא שם קוד שניתן למיזם הסיבים האופטיים, שמטרתו הייתה לנצל את תשתיות חברת החשמל לטובת פריסת סיבים אופטיים על מנת להתחרות בבזק ובהוט. התוצאה, כפי שהיא נראית היום, פשוט מזעזעת. המיזם הזה מרגע שהוקם הולך מדחי אל דחי. הוא נבנה כפיקציה מתחילתו ועד סופו, וכששותלים משהו עקום - אין סיכוי שהעץ יצמח ישר. פשוט. זאת, למרות הכוונות של שר התקשורת דאז משה כחלון שהיו טובות באמת. הוא רצה לייצר תשתית שלישית במדינה שתתחרה בבזק ובהוט, אבל האופן שבו המיזם נבנה הוא לא פחות מבעייתי.

ראשית, עוד יום יגיע ונבין איך ויה אירופה הפכה להיות בעלת השליטה בפרויקט. גם אגף התקציבים ורשות החברות צריכות להתכנס ולחשוב היטב איך נתנו לדבר הזה לקרות. השבדי החביב, ג'ונאס בירגרסון, הופיע בישראל והלהיב את כולנו, גם את העיתונאים, כבעלים של חברה שפורסת תשתיות בכל העולם על גבי חברות חשמל, וזאת בשעה שהחברה בעצם משמשת כזרוע ביצוע של סיסקו ועוזרת לה בפרויקטים.

האם באמת סיסקו צריכה את מדינת ישראל כדי להראות לעולם שאפשר להפוך "מדינה לדיגיטלית"? ומה זה בכלל אומר מדינה דיגיטלית? נכון שישנן חברות ענק בעולם שמבצעות פרויקטים במדינות נחשלות ומספקות להן תשתיות אינטרנט, אבל האם סיסקו שמייצרת ציוד ונמצאת בניגוד עניינים משווע מול לקוחותיה בישראל צריכה באמת את המיזם הזה? אחד האנליסטים הבכירים בעולם שמסקר את סיסקו אמר לא מכבר כי לחברה יש הרבה כספים בחו"ל, מעין "רווחים כלואים" שהיא לא יכולה להכניס לארה"ב, ולכן היא מוציאה אותם על מיזמי תקשורת כמו בישראל. אותו אנליסט גם תהה על מהות הקשר בין סיסקו לחברה כמו ויה אירופה.

החלק השני המעניין במבנה המוזר כאן הוא השותפים המקומיים, שלכאורה לכל אחד מהם אמור להיות אינטרס למכור ציוד לפרויקט. כך, כל אחת מהשותפות אמורה להזרים כסף לפרויקט, ומצד שני, לקבל בתמורה הזמנות לציוד שהיא מספקת.

הראשונה שהבינה את הבעייתיות במיזם היא טמרס טלקום של פויו זבלדוביץ'. היא חשבה שבתמורה להשקעתה המיזם יקנה ממנה קיבולת בכבל התת-ימי שלה, וכך למעשה יציל אותו משיממונו. אלא שהמיזם כלל לא צריך כבל תת-ימי ולא ברור איך בכלל עלה רעיון החלם הזה. זבלדוביץ' לא שתק, וכשהבין שאף אחד לא מתכוון לקנות ממנו ציוד החליט להגיש תביעה שמתנהלת בימים אלה.

לגבי חברת החשמל, הרי שהתנהלותה הוא סיפור בפני עצמו. בכסף שלנו היא אלופה. חברת החשמל מכרה לנו שהיא מסתערת עם סכין בין השיניים על המיזם ושהיא הולכת לפרוס תשתיות - ממש "לקרוע" את בזק ואת הוט עם קצבים שלא ראינו כדוגמתם. אז אולי אי-אפשר לבוא בטענות לגבי רצונה של החברה לפתח תשתיות, אבל קצב העבודה והיחסים עם העובדים (שלא לדבר על עלותם) הם פשוט בעייתיים. ייתכן שהמטרה שלה היא להיות ה"צינור" של המיזם, כך שהשותפות הבינלאומיות כלל אינן מעניינות אותה. היא הייתה שמחה אם היו נותנים לה להרים את המיזם לבד, אבל המדינה לא מוכנה. לכן היא נדרשה לכל הלוליינות המבנית של הפרויקט.

ומה לגבי חלקה של המדינה? ראש הממשלה בנימין נתניהו עודד את כחלון ביוזמה שלו, וכשג'ון צ'יימברס יו"ר סיסקו ביקר בארץ, נתניהו עשה הכול על מנת להראות שהוא יפתח כל דלת ויסיר כל מכשול - העיקר שסיסקו תשקיע במיזם. כך הוא הורה לשר התקשורת לשעבר גלעד ארדן לזרז את הטיפול בהענקת הרישיון לפרויקט, מה שאכן קרה.

אי-אפשר לפטור את רשות החברות ואת משרד האוצר מהאופן שבו המיזם הזה קם. הם היו אמורים לזהות את האינטרסים של סיסקו ושל ויה אירופה. הם היו אמורים לדעת שלמרות העידוד שקיבלו מהתקשורת לתמרוץ הפרויקט, אי-אפשר לקחת 150 מיליון שקל ולזרוק אותם על מיזם שבסופו של דבר מתנהל כמו חנות מכולת. עם כל הכבוד, אם רוצים לתמרץ פרויקטים בתחום התשתיות, ניתן לעשות זאת בצורה יותר מושכלת ואחראית.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

בזמן המלחמה: שת"פ מפתיע בין אלביט ללופטהנזה

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע