גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: עבור ברני סנדרס, הבחירות נהפכו לגשר צר מאוד

ניצחון מוחץ של ביידן במקדימות הדמוקרטיות של מדינת מישיגן משגר מסר כמעט חד משמעי: התמעטו עד מינימום סיכוייו של הטוען הסוציאליסטי לנשיאות ● יתכן מאוד שסנדרס יחליט להמשיך, אבל זה יהיה יותר בשביל דפי ההיסטוריה מאשר בשביל עמודי החדשות ● מלחמת טראמפ בביידן מתחילה

ברני סנדרס / צילום: רויטרס RANDALL-HILL
ברני סנדרס / צילום: רויטרס RANDALL-HILL

עשרת הימים המסחררים ביותר בהיסטוריה האלקטורלית של ארה"ב זה שנים הניבו לפנות בוקר משהו הקרוב להכרעה. אין זו הגזמה לטעון עכשיו, שנסללה דרכו של ג'ו ביידן למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, אף כי הדרך עדיין ארוכה, וכמעט חצי המדינות עדיין לא הצביעו.

ההכרעה, אם אמנם הכרעה היא, מגיעה הרבה יותר מוקדם ממה שהיה נדמה רק בסוף פברואר. אז, סנדרס הצטייר כמנצח הבלתי־נמנע, מכוח יתרונו במספר הצירים לוועידת המפלגה. זו הוועידה שתתכנס באמצע יולי בעיר מילווקי, ובה הדמוקרטים ימשחו רשמית את מועמדם לנשיאות.

סנדרס ואנשיו התחילו להכין את הקרקע למצב שבו יהיה לו יתרון ניכר במניין הצירים, אבל פחות מרוב. יתרון כזה, הם אמרו, צריך להעניק לבעליו ניצחון אוטומטי.

אז באו הבחירות המקדימות של דרום קרוליינה, ב־29 בפברואר. הן הנחילו ניצחון עצום ממדים לביידן, והפכו את הקערה על פיה. הן עוררו שלושה מיריבי ביידן, שנאבקו על אותו נתח של תמיכה, בין מתונים ואנשי מרכז, להסתלק מן המירוץ. מיד אחר כך, ביום ג' שעבר, ביידן תירגם את פרישתם לניצחון ב־10 מ־14 מדינות.

של מי המתמטיקה

ערב "יום שלישי הגדול" שררה הציפייה שסנדרס ישאיר את ביידן הרחק מאחוריו במניין הצירים, "והכול הוא עניין של מתמטיקה". אכן, הכול הוא מתמטיקה, חוץ מזה שדווקא ביידן עלה ליתרון בלתי צפוי במניין הצירים.

הרוח התחילה לצאת במהירות ממפרשי סנדרס. סקרים ארציים ומקומיים שינו כיוון בן־לילה, והראו שביידן פותח יתרון ניכר. הנשימה נעצרה לקראת המבחנים האלקטורליים של אתמול, במיוחד זה של מדינת מישיגן, במערב התיכון של ארה"ב, על גבול קנדה.

ב־2016, מישיגן הנחילה ניצחון מדהים לסנדרס על הילרי קלינטון במקדימות הדמוקרטיות, והפכה את מסע הבחירות שלו מקריאת ביניים נרגזת לאיום ממשי על מי שנחשבה למועמדת הטבעית של המפלגה. סנדרס הטיל השבוע את יהבו על מישיגן. אילו חזר וניצח בה, תנופתו הייתה מתחדשת, והוא היה יכול להשמיע טענה כבדה במיוחד: רק הוא, סנדרס, יוכל לבלום את דונלד טראמפ במערב התיכון.

מישיגן, לפנים דמוקרטית לעילא ולעילא, ערקה לטראמפ לפני ארבע שנים, בהפרש של 10,000 קולות. יחד עם עוד שתי מדינות שכנות, מישיגן הבטיחה את ניצחון טראמפ. עריקת השלוש הייתה תוצאת התרעומת הגדולה של עובדי חרושת ושל מעמד בינוני נמוך כלפי סדר פוליטי וכלכלי, שהפקיר אותם לרוחות הסוערות של סחר חופשי ולתחרות גלובלית פרועה, והתעלם ממצוקותיהם החברתיות

ובכן, תקוותיו של סנדרס התבדו. הוא נחל תבוסה ניצחת במישיגן, בהפרש של 15% ויותר (לפי תוצאות לא־מלאות).

מה אמר מחוז מאקומב

חשיבות יתרה יש להתפלגות הגיאוגרפית של ההצבעה. קחו למשל מחוז אחד חשוב מאוד של מישיגן, ששמו מאקומב. אפשר להגיד עליו כי הוא מן המפתחות לעתידה הפוליטי של ארה"ב. המחוז הזה תמך בהפרש גדול בברק אובמה ב־2012 - והתהפך לטובת טראמפ ב־2016. ההתהפכות ההיא העבירה את מישיגן לידי טראמפ. בבחירות אתמול, ביידן רשם ניצחון ברור במאקומב, אמנם רק בין מצביעים דמוקרטיים, כי אלה מקדימות דמוקרטיות.

נראה שסנדרס לא יסתלק מן המירוץ, גם אם מתברר לו שהגשר אל מועמדות המפלגה צר מאוד. הוא לא יסתלק, קודם כל מפני שיש לו קופה גדושה מזומנים, תוצאה של מסע ההתרמה המוצלח ביותר בהיסטוריה האלקטורלית של ארה"ב. הוא לא יסתלק, מפני שהוא חושב את עצמו למנהיג של "תנועה", והוא רוצה להעניק במה וקרש קפיצה לתנועה הזו לקראת מבחניה הבאים, למשל הבחירות של 2024.

הוא רוצה להישאר עד סוף המרוץ, גם מפני שיש לו סיכוי לניצחון פה ושם (זה תמיד קורה בשלבים המאוחרים של מערכת בחירות מקדימה, כאשר מצביעי המפלגה מתחילים להתעייף מן המועמד המנצח), וגם מפני שהוא יוכל להוסיף ולאסוף צירים לוועידה.

"לנצח זה לא העיקר"

לפני ארבע שנים, סנדרס עורר השתוממות כאשר הכריז ש"לנצח זה לא הדבר החשוב ביותר בשביל מפלגה פוליטית". האמריקאים הם אנשים פרגמטיים מדיי בשביל מסרים מסובכים כאלה. אבל הוא התכוון להגיד שמפלגה אינה רק אמצעי לזכות במשרות פוליטיות, אלא היא גם מקום שבו מפתחים מדיניות ומשפיעים על מצב־דעת.

זה בדיוק מה שהוא ולגיונותיו ינסו לעשות בוועידת מילווקי: לכתוב מצע רדיקלי, הן בענייני פנים והן בענייני חוץ (חכו נא לסעיף הישראלי־פלסטיני שלהם). גם אם מועמדות המפלגה לנשיאות תיבצר ממנהיגם, הם ינסו לקבע את המפלגה מבחינה אידאולוגית כמה שיותר שמאלה מן המרכז.

אנחנו יודעים עכשיו שלגיונות סנדרס אינם מספיקים להעניק לו ניצחון; אבל הם גדלו במידה כזאת שמועמד המפלגה לנשיאות תלוי בתמיכתם, כדי לגבור על הנשיא טראמפ בנובמבר. סקרי יציאה מן הקלפי הוסיפו להראות הבוקר, כפי שהראו בשבוע שעבר, כי חלק זעום של מצביעים בני 18 עד 29 תומכים בביידן. במישיגן, 82% מהם תמכו בסנדרס ורק 15% -- בביידן. זה גרעון מבהיל ומבשר רעות.

ביום א' מתוכנן ויכוח טלוויזיה בין ביידן לסנדרס (בלי קהל, בגלל מגיפת הקורונה). אם סנדרס יוסיף לתקוף את ביידן באותה חימה שבה תקף בימים האחרונים, בייחוד על שאלת תמיכתו רבת השנים בהסכמי סחר חופשי והצבעתו לטובת מלחמה בעיראק, הוא יקל על מלאכתו של טראמפ. מאחר שסנדרס הוא אויב "הממסד הדמוקרטי" מוטב שלא לצפות ממנו לעידון ולהנמכת טון.

מעניין אגב שסנדרס ביכר לשתוק במוצאי יום תבוסתו. ביידן נשא נאום טוב, שקט ומרוכז, עם קורטוב של השראה. פרשנים פירשו את שתיקתו הלא אופיינית של סנדרס עתיר המילים כהודאה במבוכה. שותפתו הפוליטית של סנדרס, צירת הקונגרס הצעירה אלכסנדריה אוקאסיו קורטס מניו יורק, צייצה לפנות בוקר ש"זה יום קשה לתנועה".

"אינני מתכוון להיות מזוכיסט"

אולי יום ג' הבא יעזור לסנדרס להתרכז, כאשר ארבע מדינות נוספות יצביעו, בהן שלוש מן הגדולות ביותר: פלורידה, אילינוי ואוהיו. הסקרים בפלורידה חוזים ניצחון עצום לביידן. תוצאות מישיגן אתמול רומזות על הבאות באילינוי ובאוהיו הסמוכות.

תבוסה ניצחת ביום ג' הבא תחייב את סנדרס להחליט מה הוא רוצה. בתחילת השבוע הוא אמר בראיון טלוויזיה, "אני אינני מתכוון להיות מזוכיסט". נראה למה בדיוק הוא מתכוון.

חסרונותיו של ביידן כמועמד הלוא הם חקוקים על ספר דברי הימים של המפלגה הדמוקרטית. הרפובליקאים מתכננים מסע בחירות נגדו, שישולבו בו לעג ארסי על יכולתו השכלית לצד התקפה על אופיו ועל מוסריותו. יש לדמוקרטים סיבה סבירה לחשוש מפני יכולתו להתמודד עם התקפות כאלה, בייחוד בוויכוחי טלוויזיה ישירים עם טראמפ.

הנשיא עצמו נאנח אתמול לרווחה, כאשר כוונותיו המוצהרות להעניק הקלות מס ליחידים וסיוע כספי לתאגידים העניקו זריקת אופטימיות לוול סטריט, ומחקו את רוב הפסדיו של יום המסחר הקודם. אבל בזמן כתיבת הרשימה הזו, החוזים העתידיים של הדאו ג'ונס הראו תנופת ירידות חדשה ליום רביעי.

יושבת הראש הדמוקרטית של בית הנבחרים, ננסי פלוסי, לגלגה אתמול על הנשיא, שהוא "מתעניין בדאו ג'ונס יותר מאשר במשפחת ג'ונס", זאת אומרת מתעניין יותר ברווחי וול סטריט מאשר במצוקתו של האמריקאי הממוצע.

הנשיא לא הצליח לפתח לפי שעה מסר אחיד ומשכנע על טיפול במשבר. עכשיו, כאשר למפלגה הדמוקרטית יש מנהיג דה פאקטו, בפעם הראשונה מאז התחילה נשיאותו של טראמפ, אופי העימות הפוליטי עומד להשתנות. עד עכשיו לנשיא היה דוכן מוגבה, והוא יידה בליסטראות באנשים הקטנים שלמטה. מעכשיו הוא יצטרך להתמודד עם יריב יחיד, שהפגין את כוחו בסדרה של התמודדויות אלקטורליות ויצר קואליציה רבת כוח. טראמפ נגד ביידן, הסיבוב החזיתי הראשון מתחיל.

ועידת המפלגה שתתכנס ביולי - היא שתמנה את המועמד לנשיאות

בדרך כלל זה אישרור פורמלי של תוצאות הבחירות המקדימות, בייחוד אם אחד המועמדים מגיע לוועידה עם רוב מוחלט. לרוב כזה נחוצים 1,991 צירים. אם אין רוב, כל הצירים משוחררים מהתחייבויותיהם והם רשאים להצביע ככל העולה על רוחם בסיבוב השני, או בכל אחד מן הסיבובים הבאים. הפעם האחרונה שבה נדרש יותר מסיבוב אחד הייתה ב־1952, לפני שבחירות מקדימות נעשו לחם חוקן של המפלגות הגדולות. לביידן יש בינתיים קצת יותר מ־800, לביידן קצת יותר מ־650. אלה מספרים זמניים מאוד. בשבוע הבא יעמדו 600 צירים נוספים לחלוקה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-2%, טסלה ב-3.5%

הנאסד"ק יורד ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית