גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רפובליקת בננות פיננסית": שוויץ נראית אחרת ביום שאחרי עסקת קרדיט סוויס

"נישואי הכפייה" של שני הבנקים הגדולים בשוויץ פוגעים בתדמיתה בתור בירת הפיננסים העולמית ● כעת, הציבור במדינה זועם על הבונוסים השמנים שהובטחו לבנקאים, ודורש הקמת ועדת חקירה למיזוג החפוז: "הזומבי נעלם, אבל במקומו נולדה מפלצת"

''להלאים את המגזר הפיננסי''. מפגינים מול מטה קרדיט סוויס בציריך / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE
''להלאים את המגזר הפיננסי''. מפגינים מול מטה קרדיט סוויס בציריך / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

מראה נדיר קידם השבוע את מי שביקר בציריך, הבירה הפיננסית של שווייץ. כמה מאות מפגינים התכנסו ב"פארדה־פלאץ", הכיכר שבה ממוקמים זה לצד זה מטה הבנק החבול קרדיט סוויס ומטה בנק UBS. שני הבנקים, יחד עם מגזר הבנקאות במדינה כולו, הפכו לאחד מהסמלים הידועים ביותר של שוויץ בעולם. המפגינים הגיעו כדי למחות על מה שהתרחש בשבוע האחרון - רכישת הבזק של קרדיט סוויס שאורגנה בחופזה על ידי הרשויות. הם זרקו ביצים לכיוון הבניינים, צעקו "מהפכה" ו"לאכול את העשירים", והתקפלו אחרי כמה שעות.

"מעמד שוויץ כמרכז פיננסי התרסק"

קשה לדמיין מהומות ברחובות ציריך כתוצאה מהעסקה. קשה לתאר אפשרות לחנויות שנבזזות או לבריקדות שעולות בלהבות. אבל מה שקורה כעת בשווייץ, אחת המדינות העשירות והיציבות ביותר בעולם, הוא אולי הדבר הקרוב ביותר להיחשב במונחים מקומיים כמשבר. דעת הקהל במדינה לא נוחה בעקבות "נישואי הכפייה" של הבנק הגדול במדינה (UBS) לבנק השני הגדול במדינה (קרדיט סוויס), ובמיוחד לגבי הדרך שבה הדבר נעשה, מעל ראשי בעלי המניות והציבור ותוך מתן ערבויות במיליארדים. "אנחנו בשוויץ לא ממש יכולים לדמיין משבר כמו במקומות אחרים", אמרה השבוע עיתונאית מקומית, "זו יותר תחושה לא טובה".

ההשלכות של התחושה הזו יכולות להיות משמעותיות. מפלגות פוליטיות פרו־עסקיות, כמו הליברלים (FDP) יוצאות לפתע נגד בונוסים לבנקאים. הציבור דורש פיקוח רב יותר על מה שקורה מאחורי הדלתות הסגורות של המטות המפוארים. המקור לעושר של שוויץ הופך בעיני רבים לאפשרות לסכנה קיומית למדינה. "האם יצרנו מפלצת בנקאית שגדולה מדי על שוויץ?", תהה השבוע עיתון מקומי, אחרי המיזוג. ישנן דרישות הולכות וגוברות לוועדת חקירה בנושא.

הימור בשווי 209 מיליארד פרנק

לשוויץ היסטוריה ארוכה, אפילו יותר מזו של קרדיט סוויס בן ה־167 שנים, בניהול העניינים הכספיים של אירופה ושל העולם. מדיניות הנייטרליות שלה נועדה לשמר את מעמדה כמקום לעסקים ולעסקאות פיננסיות לכל מי שרוצה, בין אם מדובר במשטר הנאצי, במיליארדרים עם עסקים אפלים באפריקה או בשכבה החדשה של הסופר־עשירים באסיה. כעת, הרשויות נאלצו להנדס "חתונה כפויה" בין שני הבנקים הגדולים ביותר במדינה, ועל הדרך דרסו את החוקים המקובלים לגבי מיזוגים ורכישות, ופגעו בתדמית המדינה.

"שוויץ מצטיירת מהתהליך שקרה בשבוע האחרון כרפובליקת בננות פיננסית", אמר השבוע מנכ"ל חברת הייעוץ הגלובלית Opimas לתקשורת, "מעמדה כמרכז פיננסי התרסק". במיוחד בולטת ההחלטה לבצע את העסקה הכפויה ללא הצבעה של בעלי השליטה בשני הבנקים, וגם "למחוק" שכבה שלמה של אג"ח המכונה "קוקו" בשווי 16 מיליארד פרנק־שוויצרי, תוך ניצול "האותיות הקטנות".

שער העיתון בליק - ''בנק UBS העצום מסוכן לשוויץ הקטנה''

"אתם מבקרים אותנו כדיקטטורה, אבל הנה אתם משנים את כל החוקים בסוף שבוע אחד. אז מה ההבדל בין שוויץ לסעודיה?", תהה לפי הדיווחים גורם סעודי בפני השלטונות השוויצרים על רקע העסקה.

מי ישלם את המחיר על ההרפתקאה הבנקאית?

הסעודים, הקטארים, וגם הישראלים לפניהם, הם רק האחרונים בשורה ארוכה של גורמים בינלאומיים שהוקסמו מהבנקאות השוויצרית שייצג קרדיט סוויס, וספגו בשל כך הפסדים ניכרים. אבל הבנק היה בצרות במשך שנים ארוכות. הדעיכה האיטית שלו לובתה על ידי סיכונים עודפים, ניהול כושל, הסתבכויות עם החוק והתנגשות עם הרגולטור האמריקאי, עד שהוגדר על ידי עיתון היוקרה השוויצרי NZZ כ"זומבי". העובדה כי כל אלו קרו תחת המשמרות של ממשלות שוויצריות שונות מעלה מחדש את הדרישה לחקור כיצד התרחש הדבר. "הנזק לתדמית של שוויץ עומד להיות עצום", אמר עיתונאי שוויצרי ל"גרדיאן" השבוע, "הוא הולך להרוס את המיתוס של מדינה כמעט אקס־טריטוריאלית שהיא יעילה ואמינה".

''מותו של בנק גדול''

הפרשה הנוכחית מזכירה לשוויצרים שתי טראומות לאומיות קודמות - האחת היא קריסת "סוויס־אייר" ב־2001 והשנייה החילוץ הממשלתי מכספי משלם המסים של UBS, שהגיע לעשרות מיליארד פרנק, בעקבות המשבר הפיננסי העולמי של 2008. שניהם ניקבו בתדמית השוויצרית של עסקים מושלמים, של מכונה משומנת היטב ושל ביטחון ויציבות.

זו הסיבה שהרשויות בשוויץ הקפידו להבהיר במסיבת העיתונאים בתחילת השבוע כי לא מדובר בחילוץ בנקאי, וכי כספי משלמי המסים לא יועברו כעת כדי להציל בנקאים שחגגו עם בונוסים שמנים ומשכורות עתק. אבל המדינה כן החליטה להעמיד ערבויות בסך כולל של כ־109 מיליארד פרנק שוויצרי ל־UBS ולמה שיוותר מקרדיט סוויס אחרי המיזוג, שצפוי להימשך חודשים ארוכים. בנוסף, הבנק המרכזי של שוויץ יעמיד ערבויות של כ־100 מיליארד פרנק שוויצרי. היו מי שחישבו שיחד, מדובר ב־13,500 פרנק שוויצרי לכל תושב במדינה (אוכלוסיית שוויץ מונה כ־8.7 מיליון בני אדם).

לכן, באמצע השבוע, מה שעורר במיוחד את הזעם הציבורי במדינה היה מכתב פנימי שפורסם על ידי הנהלת קרדיט סוויס לאלפי העובדים והמנהלים, שבו היא מדווחת כי הבונוסים והעלאות השכר שהובטחו להם "ישולמו כמתוכנן", גם אחרי מה שהבנק מתעקש לכנות "מיזוג" עם UBS. בעקבות ביקורת חריפה מצד המערכת הפוליטית, הממשלה הודיעה לבנק כי עליו להפסיק מיידית עם הבונוסים, שתוכננו לעמוד על עשרות מיליוני פרנק שוויצרי.

גודל המפלצת: 1.5 טריליון דולר לפחות

ומה שאולי מפחיד יותר את השוויצרים כעת, הוא מה יצרו השלטונות שנכשלו בפיקוח על קרדיט סוויס אחרי עסקת הרכישה, שנחשבת לגדולה ביותר מאז ימי המשבר הפיננסי של 2008. "הזומבי אולי נעלם", כתב ה־NZZ, "אבל במקומו נולדה כעת מפלצת עצומה". שווי הנכסים של המיזוג המתוכנן, שאמור להסתיים עד סוף השנה, יעמוד על לפחות 1.5 טריליון דולר. מדובר בשווי כפול מהתמ"ג השנתי של המדינה.

כעת, מפלגות שונות, לצד יוזמות ציבוריות, מקדמות חקירה לגבי הדרך הארוכה שקרדיט סוויס עשה לתחתית, לגבי האחריות של המדינה לשלל ההסתבכויות, העבירות על החוק, חוסר פיקוח ושלל הפעולות שמסכנות כעת את כספי משלמי המסים. ומה שעוד מקומם את הציבור, ובעיקר משתקף בתקשורת במדינה, היא העסקה היוצאת־דופן ש־UBS הצליח להשיג, בשם הלהיטות הממשלתית להימנע ממשבר.

"אם הדברים יילכו כשורה, UBS עשה את עסקת חייו", אמר ראש מפלגת "הירוקים" במדינה, "אם הדברים ישתבשו - משלמי המסים הם אלו שיישלמו את החשבון".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר