גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתום הוא השחור החדש

זה עדיין לא נגמר. פרשת אורנג' היא קריאת ההשכמה של המדינה

סטפן רישאר / צילום: רויטרס
סטפן רישאר / צילום: רויטרס

פרשת אורנג' טרם שככה. חוץ מאשר לשים פתק בכותל, מנכ"ל חברת אורנג' הבינלאומית, סטפאן רישאר, עשה כל מה שאפשר כדי לרצות את ישראל. הוא הצהיר הצהרות פייסניות בתקשורת, הוא פנה לשר הפנים סילבן שלום ורץ אחרי שגריר ישראל בצרפת - רק כדי לשמוע שראש הממשלה בנימין נתניהו אסר על השגריר להיפגש עמו וקרא לו להגיע לארץ כדי להסביר את תמיכתו בניתוק הקשרים עם ישראל.

רישאר נענה לקריאה ואכן הגיע ביום חמישי האחרון לארץ, כדי "ליישר את ההדורים", לדבריו, עם ישראל.

אבל האמת היא שחברת אורנג' החליטה לנתק את הקשרים שלה עם ישראל, ועכשיו העניין הוא לא "מה" אלא בעיקר "איך".

עוד אמת היא שהלחץ על החברה והנהלתה אמנם הצליח, אבל לא ברור אם הוא יצליח בפעם הבאה, בחברה הרב-לאומית הבאה שתתנתק מישראל. לקח אחד הם בוודאי למדו שם, בעולם החדש, הגלובלי, לא מוכרחים לעלות למקפצה, אפשר לעשות את זה במים, וזה כנראה מה שיקרה.

החלטת אורנג' להסיר את המותג שלה מחברת פרטנר הישראלית מזכירה את מה שעשתה "ועידת דרבן" לעולם הארגונים הלא-ממשלתיים (NGO) וליחסיו עם ישראל. בדרבן 2001 התכנסה ועידה בינלאומית בחסות האו"ם, שנועדה להילחם בתופעת הגזענות. מהר מאוד היא הפכה לוועידה אנטי-ישראלית, בין היתר בהשראת אירועי האינתיפאדה השנייה. כתוצאה מכך פרשו ממנה ארצות-הברית וישראל.

שתי המדינות נפלו במארב שטמנו להן הארגונים הלא-ממשלתיים. אלפי נציגים שלהם הגיעו לדרבן והצליחו במפגש מיוחד להעביר סדרת החלטות אנטי-ישראליות בוטות. בכך הוכיחו ארגונים אלה כי הם הצליחו בעולם החדש, הגלובלי, לטוות רשת תמיכה של פרטים וארגונים אחרים שחרגה ממערכת מדינות הלאום. כך נוצרו ישויות חדשות שאינן לאומיות, שהמכנה המשותף שלהן הוא נושאים שונים, החל מהגנת הסביבה דרך זכויות האדם וכלה בפוליטיקה.

ישראל למדה בדרך הקשה כי אינה יכולה עוד להתעלם מנוכחותם ומהשפעתם הרבה של ארגונים כמו "אמנסטי" ו"יומן רייטס ווטש" (HRW); ואכן ערכה שינויים ארגוניים מסוימים במשרד החוץ, אבל גם נפתחה לקראתם, והבינה כי הם הפכו לשחקנים רבי-כוח.

במקביל להתפתחות ארגונים אלה, צמחו בתהליך דומה גם חברות רב-לאומיות. הודות לסחר הבינלאומי הפורח ולניידות המהירה של כסף ואנשים ממקום למקום, חברות הגדילו את עסקיהן, יצאו מתחומי מדינת-האם שלהן ופרשו רשתות ענק. אורנג' היא רק דוגמה. ישנן גם אפל, סוני, גוגל, מקדונלד'ס ורבות נוספות. גם ארגונים אלה הם כבר על-מדינתיים, אין להם זיהוי לאומי, והם משחקים בו-זמנית בכמה וכמה מגרשים לאומיים.

אורנג' היא אחת מחברות אלה. האינטרס הגדול והראשון שלה, והכוח המניע אותה, הוא כסף ועשיית רווחים. אבל היא פועלת גם בסביבה פוליטית ואינה יכולה להישאר אדישה לה.

על אורנג' הופעלו לחצים פוליטיים וכלכליים אשר התנו את התרחבותה ואת התפשטותה בעולם הערבי בהפסקת עסקיה בישראל. החברה עשתה חשבון קר ופשוט: איפה פוטנציאל השוק גדול יותר, בישראל בת ה-8 מיליון תושבים - או בעולם הערבי שבו מאות-מיליוני אנשים? והתשובה ברורה.

כל זה, אגב, לא מפריע לאורנג' להמשיך בקשר עם ישראל כשמדובר במיזמי היי-טק, במרכזי-מחקר ובפריצות טכנולוגיות, כי את זה הם לא יקבלו בעולם הערבי.

לכאורה הייתה לחברה סיטואציה של win-win, היא גם הולכת לקראת העולם הערבי ובהזדמנות זו גם מגדילה את פוטנציאל עסקיה שם. לצערה הרב, ולמזלנו, במסע ההתנתקות נתקלה אורנג' בקיר מדינתי.

לממשלת צרפת יש 25% ממניות החברה, ותגובת הממשלה העלתה את החברה מחדש למסלול הידברות עם ישראל, מה שלא מפריע לצרפת לקדם במועצת הביטחון את אחת מהצעות ההחלטה הגרועות ביותר לישראל, שקובעת לו"ז מזורז להסדר קבע ישראלי-פלסטיני.

יצוין כי רוב רובן של חברות-ענק אלה אינן לאומיות, ובעלי-הבית הם מיליוני מחזיקי מניות, שהאינטרס שלהם הוא חד וחלק - להגדיל את ערך החברה ושווי מניותיה. כשאורנג' ודומותיה טוענות כי אין להן עניין פוליטי - הן משקרות. הן עוקבות מקרוב אחר כל שינוי פוליטי שמתחולל במדינות שבהן הן פרוסות, מעורבות בכל מהלך רגולטורי שיש לו השפעה עליהן, ובמידת הצורך גם מפעילות לחצים, כולל את ממשלותיהן, כדי למנוע פגיעה בהן. כמו, למשל, פעילותה הנמרצת של חברת הגז נובל אנרג'י בישראל בעקבות הוויכוח בינה לבין הממשלה בנושא הפיקוח על הגז ומחיריו.

ישראל עשתה הכול כדי לעודד חברות רב-לאומיות לפעול בישראל. היא הציעה להן פיתויים בדמות הקלות מס מפליגות והבטיחה להן יציבות והמשכיות.

פרשת אורנג' מלמדת כי יש מחיר להשתלבות במערכת הבינלאומית. הגולם קם על יוצרו. יתרה מזו, המערכת הזאת איננה אדישה לשינויים פוליטיים ולתפניות. היא רוצה יציבות ושקט. חוסר שקט מרתיע אותה. לפני כשבועיים שרטט ה"אקונומיסט" תמונה עגומה של מצבה הבינלאומי של ישראל וקבע: "ישראל הולכת ומאבדת את ידידיה בעולם".

הסיפור של אורנג' אולי הסתיים בהפסקת-אש, החברה תצא מפה בקול דממה דקה, ולא בתרועה גדולה כפי שרצתה, ויהיה לכך גם מחיר כלכלי מסוים. אבל ישראל חייבת להפנים כי העולם הכלכלי-הגלובלי אינו אדיש למעמדה המדיני. פרשת אורנג' היא קריאת ההשכמה של המדינה.

■ הכותב הוא חבר כנסת מהמחנה הציוני, בעל הספר "מלחמדיה" העוסק בדיפלומטיה הציבורית.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה