גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה החדשה של קרטל הנפט אופ"ק: רוסיה

כך הפכה רוסיה בהדרגה ממדינה שלא שיתפה פעולה עם אופ"ק לשותפה חסרת תקדים של הארגון ● עד כדי כך שהנשיא פוטין, שהשיג השפעה ניכרת על שוקי הנפט, הפך לדובר הלא רשמי של הארגון כשסתר את דברי הנשיא טראמפ על השגת הסכם על מחירי הנפט עם הסעודים

הנשיא פוטין והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: רויטרס, Pavel Golovkin
הנשיא פוטין והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: רויטרס, Pavel Golovkin

"יש לנו הסכמים עם אופ"ק, אנחנו ממלאים את ההסכמים ואין לנו כל חדשות, או מידע, משותפינו הסעודים או מכל חברה אחרת באופ"ק, על נכונות לצאת מההסכמים האלה". כך הגיב נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על דבריו של הנשיא דונלד טראמפ בסוף השבוע, שלפיהם השיג את הסכמת הסעודים להגדיל את תפוקת הנפט , במטרה להוריד את המחירים. "לא סביר שסעודיה תנטוש את ההסכם שהושג בדצמבר ואמור להתקיים עד סוף יוני, מאחר שהיא זאת שיזמה אותו", הוסיף פוטין.

כשנציגי ארגון המדינות המייצאות נפט התכנסו בווינה בדצמבר, הארגון היה בסכנה של התפוררות. מחירי הנפט צנחו, מדינות חברות כמו איראן, ונצואלה ולוב סירבו להפחית תפוקה. קטאר פרשה. הנשיא טראמפ לחץ על סעודיה לשמור על רמת המחיר הנמוכה.

עם דיונים על סף קריסה, החילוץ הגיע ממקום לא צפוי - רוסיה, שאפילו אינה חברת אופ"ק. הנשיא פוטין הסכים להפחית את תפוקת הנפט הרוסי יחד עם אופ"ק, כאשר איראן יכלה להמשיך להפיק כרצונה.

כאשר קרטל אופ"ק מקרטע ממשבר למשבר - עם נפילות מחירים, שינויי משטר במדינות חברות, סכסוכים פנימיים בארגון והתקפות קבועות של הנשיא טראמפ - רוסיה השתמשה בכוחה כמפיקת נפט גדולה כדי לסייע. כך היא הפכה בהדרגה ממדינה שלא שיתפה פעולה עם אופ"ק בשום אופן למדינה שהיא שותפה חסרת תקדים של הארגון, וכך קיבל הנשיא פוטין השפעה ניכרת על כיוון שוק הנפט הגולמי העולמי שמגלגל 1.7 טריליון דולר בשנה, ויותר השפעה במזרח התיכון.

"רוסיה היא התרפיסטית החדשה של אופ"ק", אומרת הלימה קרופט, אסטרטגית הסחורות הראשית של חברת RBC שוקי הון בקנדה.

שר האנרגיה הסעודי חאליד אל-פאליח התלוצץ שהוא משוחח יותר עם עמיתו הרוסי אלכסנדר נובק מאשר עם כמה מעמיתיו בקבינט הסעודי. "נפגשנו 12 פעמים ב-2018", אמר אל-פאליח על נובק במסיבת עיתונאים במרץ השנה.

בישיבה הבאה של שרי אופ"ק בחודש מאי, נציגים רוסים וסעודים ידונו בפורמליזציה של מה שהייתה עד כה ברית זמנית.

עשרות שנים, ארה"ב אימצה את סעודיה כאחת מבעלות הברית הגיאופוליטיות העיקריות שלה, ומכרה לה נשק כדי לחזק אותה ככוח של יציבות במזרח התיכון. בתמורה, ארה"ב ציפתה לאספקת נפט סדירה לשוקי העולם כדי לרסן עליות מחירים ולמנוע פגיעה בכלכלה האמריקאית.

עם רוסיה כבעלת ברית חדשה, סעודיה אינה זקוקה רק לוושינגטון.

תחת הנשיא טראמפ, ארה"ב שינתה את גישתה המסורתית של אי מעורבות בענייני הקרטל. טראמפ חזר וצייץ בטוויטר שעל אופ"ק להגדיל את התפוקה כדי להוריד את מחירי הנפט, וטילפן ישירות לממשלת סעודיה בדרישה לפתוח את הברזים.

הרצח של העיתונאי הסעודי מתנגד המשטר ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול באוקטובר שעבר יצר קרע חדש בין הממלכה הסעודית לארה"ב - וסיפק לרוסיה הזדמנות להחדיר את עצמה לשורות אופ"ק.

ברית של יותר משנתיים

הברית רוסיה-אופ"ק נוסדה למעשה לפני יותר משנתיים, עם כניסת שלושה מקבלי החלטות חדשים לתפקידיהם: נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן, בנו של המלך, החל למלא תפקיד פעיל יותר מדיניות הנפט הסעודית. במחצית 2016 הוא החליף את שר הנפט הוותיק עלי אל נעימי בפאליח.

במוסקבה בחר פוטין בנובק כממונה על אסטרטגיית הנפט הרוסית. אופ"ק מינה את מוחמד ברקינדו הניגרי כמזכ"ל הארגון.

מחירי הנפט צללו ב-2016 ולא נראה שהם צפויים להתאושש. שלושת המינויים החדשים הללו נדרשו לארגן עסקה לצמצום תפוקת הנפט העולמית כדי להעלות את המחירים. רוסיה ואופ"ק הסכימו להקטין תפוקה.

לפני כינוס שרי אופ"ק בדצמבר, מחירי הנפט צנחו בכ-30% בשישה שבועות. הסעודים נזקקו להסכמה כללית של חברות הקרטל כדי לייצב את המחירים. איראן, שכבר ספגה עיצומים אמריקאיים שהתחדשו בנובמבר, לא רצתה להוריד את תפוקתה, כמו גם לוב ו-ונצואלה, שהיו שקועות בבעיותיהן הפנימיות.

כאשר הקרטל עמד להתכנס בווינה, קטאר, שכנתה של סעודיה במפרץ הפרסי, הדהימה את שוקי הנפט בהכרזה על נטישת אופ"ק. קטאר נמנתה עם כה ממדינות הקרטל שחשו שהן נדחקות הצידה כאשר הברית הסעודית=רוסית התחזקה. "אופ"ק הפך לכל מה שהנסיך מוחמד והחבר שלו פוטין רוצים", אמר דובר קטארי.

פאליח, שר הנפט הסעודי, ניצב בפני תביעות מנוגדות כאשר הישיבה החלה. טראמפ לחץ באופן פרטי על נסיך הכתר הסעודי לשמור על מחירי הנפט נמוכים, ובפומבי המשיך לצייץ בטוויטר שעל אופ"ק לנהוג כך, לפני דוברים סעודים. "נקווה שאופ"ק ישמור גם על זרימת הנפט שלו כפי שהיא", צייץ טראמפ ב-5 בדצמבר. "העולם לא רוצה לראות מחירי נפט גבוהים יותר!".

בו זמנית, פאליח הצטרך לוודא שסעודיה תקבל די הכנסות נפט כדי לממן את ממשלתה, כלומר לנסות להעלות את מחירי הנפט.

כאשר פאליח ביקש מאיראן להצרף להסכם קיצוץ התפוקה, שר הנפט האיראני ביג'ן זנגאנה דחה את הבקשה.

אופ"ק היה אמור להשיג קונצנזוס בסוף אותו יום, ולמחרת לדון בקיצוץ תפוקה הדדי עם רוסיה ועוד מדינות מפיקות שאינן חברות בו, כמו קזחסטן ואזרבייג'ן, ולהשיג הסכם קיצוץ כולל. אבל נשיא אופ"ק נאלץ לדחות את המשך הישיבה ליום המחרת.

השר הרוסי דילג בין הצדדים

שר הנפט הרוסי נובק טס מווינה לסנט פטרסבורג מוקדם יותר באותו יום כדי להתייעץ עם פוטין על ההתפתחויות השליליות באופ"ק. פוטין נתן לנובק את האור הירוק להציע קיצוץ תפוקה גדול יותר מזה שתוכנן תחילה, לפי מקורות רוסיים ובאופ"ק. פוטין הורה לו לטוס חזרה לווינה כדי לוודא שכינוס אופ"ק לא יסתיים ללא עסקה.

כשהוא חזר לווינה, נובק נועד עם עמיתו האיראני והבטיח לו שהוא ישכנע את הסעודים להסכים לעסקת קיצוץ תפוקה ללא טהרן. בישיבה נפרדת עם סעודיה, נובק הסכים לדרישת פאליח שרוסיה תפחית תפוקה באותה כמות שתפחית סעודיה.

קיצוצי התפוקה החלו בינואר. מחירי הנפט עלו ב-30% מתחילת 2019, התחלת השנה הטובה ביותר מאז תחילת שנות ה-80.

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם